Taloustieteilijät: Ilmastonmuutos kiihdyttää eriarvoisuutta, jos taloudessa ei tehdä merkittäviä muutoksia

Michael Greenstone, Chicago University, tutkii hiukkaspäästömarkkinoita Intiassa.
Eriarvoisuus maiden, ihmisryhmien ja maantieteellisten alueiden välillä kasvaa entisestään, mikäli ilmastonmuutosta ei kyetä torjumaan ja sen vaikutuksiin ei varauduta talouden eri osa-alueilla. Toisaalta taloudessa voidaan ennakoida ja estää ilmastonmuutoksen eriarvoistavia vaikutuksia.

Tämä käy ilmi taloustieteen huippututkijoiden viimeaikaisista tutkimustuloksista, joita esiteltiin Yrjö Jahnssonin säätiön Climate Change and Inequality -juhlaseminaarissa kesäkuussa Helsingissä.

Natalia Fabran, Universidad Carlos III Madrid, tutkimus tarkastelee, miten energiakriisin vaikutukset jakautuvat Espanjan eri väestönosiin.

“Ilmastopolitiikka voi joko kasvattaa tai hillitä ilmastonmuutoksen eriarvoistavia vaikutuksia. Hiilibudjetti on kuin valtion budjetti. Siihen kohdistuvat leikkaukset eivät kohdistu tasaisesti yhteiskunnassa”, sanoo taloustieteen professori Matti Liski, joka oli koonnut seminaarin tieteellisen ohjelman.

Matti Liskin, Aalto University, tutkimus käsittelee ilmastonvaikutusten tasaamista tuloverotuksella.

Hiilineutraalin talouden tärkeimmäksi osa-alueeksi Liski nostaa sähkömarkkinan, koska liikkumisen, asumisen ja teollisuuden sähköistyminen ovat avaimia ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.

“Tarvitaan markkinamekanismit, jotka mahdollistavat hiilivapaan mutta ennustettavan sähkön saatavuuden. Tämä on sähköistymisen ytimessä”, Liski toteaa.

Liskin oma tutkimus käsittelee tuloverotusta. Helsingin Sanomien haastattelussa hän ehdottaa Suomeen tuloveromallia, jolla tasattaisiin ilmastonmuutoksen kansalaisille aiheuttamia kustannuksia. Lue haastattelu.

Kansainväliseen seminaariin oli kutsuttu kotimaisia ja ulkomaisia alan huippututkijoita. Katso seminaarin luennoitsijat ja ohjelma.

Peter Matthews, Middlebury college/Aalto University, oli Michael Greenstonen tutkimuksen kommentaattorina.

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 © Kaikki oikeudet pidätetään.

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 ©
Kaikki oikeudet pidätetään.