Juhlavuosi käynnistyi

Vuonna 2014 tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun kouluneuvos Hilma Jahnsson perusti säätiön lahjoittamalla peruspääomaksi yhdessä puolisonsa Yrjö Jahnssonin kanssa keräämänsä omaisuuden.

Yhteiskunnalliseen toimintaan osallistuvalla Jahnssonin pariskunnalla oli määrätietoinen näkemys yhteiskunnallisten erojen kaventamisesta koulutuksen ja tieteen avulla. Omaisuuden säätiöiminen 16.12.1954 mahdollisti heidän toiveidensa toteuttamisen ja systemaattisen koulutuksen ja tieteen tukemisen.

Juhlavuotta juhlistetaan säätiön säädekirjassa mainittua tarkoitusta toteuttamalla eli tutkimusta tukemalla ja järjestämällä kansainvälisiä tieteellisiä konferensseja. ”Konferenssien teemoiksi on valittu ajankohtaiset julkisessakin keskustelussa olleet aiheet ja luennoitsijat edustavat alan kotimaista ja kansainvälistä huippua”, kertoo säätiön toimitusjohtaja Elli Dahl.

Kesäkuussa järjestettävän kaksipäiväisen taloustieteen juhlaseminaarin aiheena on ”Inequality and health”. Seminaarissa käsitellään taloudellista eriarvoisuutta ja sen yhteyttä terveyseroihin. Aihe liittyy keskusteluun, jota käydään julkisen sektorin ja hyvinvointivaltion ylläpitämiseen liittyvistä haasteista. Seminaarissa haetaan taloustieteen näkökulman lisäksi terveystalous- ja lääketieteen näkökulmaa sekä pyritään lisäämään näiden tieteiden välistä keskustelua.

Elokuussa järjestetään kolmipäiväinen lääketieteen juhlasymposium, jonka aiheena on ”Chronic inflammation, environment and lifestyle”. Symposiumissa käsitellään ns. elintasosairauksia kuten allergioita, niiden alkuperän ja mekanismien selvittämistä sekä preventio- ja hoitomenetelmien kehittämistä.

Juhlavuoden kunniaksi säätiön hallitus on varautunut jakamaan apurahoja normaalivuotta enemmän. Hakuajoista ja ohjeista tiedotetaan tarkemmin keväällä. Säätiö on jakanut tieteen tukeen pelkästään viimeisen 10 vuoden aikana lähes 20 miljoonaa euroa.

Juhlavuosi käynnistyi 1.1.2014 MTV3-kanavalla näytetyllä säätiöstä kertovalla dokumentilla. Vuosi huipentuu 16.12.2014 Finlandiatalossa järjestettäviin vuosipäiväjuhliin, jonne kutsutaan myös säätiön apurahansaajat.

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 © Kaikki oikeudet pidätetään.

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 ©
Kaikki oikeudet pidätetään.