Lasten kehitystä tutkiva taloustieteilijä Janet Currie luennoi 23.5 Helsingissä

Princetonin yliopiston taloustieteen professori Janet Currie luennoi Helsingissä 23. toukokuuta. Luennot ovat osa kansainvälisesti arvostettua Yrjö Jahnsson Lectures -luentosarjaa. Currien tutkimukset osoittavat, miten keskeinen asia lapsuusiän terveys on aikuisiän hyvinvoinnin, yhteiskunnallisen osallisuuden ja kansantalouden näkökulmasta.

Yrjö Jahnsson lectures -luennoitsijaksi on kutsuttu tänä vuonna Princetonin yliopiston taloustieteen professori Janet Currie.

Currie tunnetaan erityisesti lapsuuden kehitystä koskevista taloustieteellisistä tutkimuksistaan. Currie on tutkimuksillaan osoittanut, että varhaislapsuuden terveydellä on merkittäviä, pitkäaikaisia positiivisia vaikutuksia aikuisiän hyvinvointiin ja yhteiskunnalliseen osallisuuteen.

Currie puhuu voimakkaasti lasten ja odottavien äitien terveyttä lisäävien sosiaalisten interventioiden puolesta. Tällaiset toimet säästävät lopulta yhteiskunnan varoja.

Helsingin luennoillaan Currie pureutuu lapsuusiän terveyden pitkäaikaisvaikutusten lisäksi ympäristöteemaan. Tutkimusten mukaan jo pienikin altistus ympäristöpäästöille on haitallista lapsille. Altistumisen vaikutukset ovat pitkäaikaisia, ja ympäristön aiheuttama uhka kohdistuu lapsiin erityisen epätasaisesti.

Sosiaalinen media uhkaa lasten hyvinvointia

Lasten ja nuorten mielenterveysdiagnoosien määrä on kasvanut erityisesti viimeisen vuosikymmenen aikana. Osittain syynä on muutokset diagnostiikassa, ja myös avoimempi suhtautuminen mielenterveysongelmiin alentaa kynnystä hakea apua. Taustalla on kuitenkin myös pahoinvoinnin todellinen lisääntyminen.

Currien mukaan tutkimusnäyttöä alkaa kertyä siitä, että sosiaalinen media lisää lasten ja nuorten pahoinvointia. Myös globalisaatio ja tunne siitä, että yksilö kilpailee kaikkia muita vastaan lisää nuorten menestyspaineita ja huonovointisuutta.

Currie pitää mielenterveyttä erityisen tärkeänä terveyden osa-alueena, sillä mielenterveyden häiriöt aiheuttavat runsaasti työkyvyttömyyttä erityisesti nuorilla. Tämän vuoksi lasten ja nuorten mielen hyvinvointia tulisi suojata ja tukea yhteiskunnassa laajasti.

Janet Currie Helsingissä

Janet Currien luennot 23.5 ovat avoimia kaikille, mutta vaativat ennakkoilmoittautumisen. Lue luennoista lisää ja ilmoittaudu täällä.

Janet Currie on haastateltavissa maanantaina 22.5. iltapäivällä Helsingissä.

Yrjö Jahnsson Lectures

Yrjö Jahnsson Lectures –luentosarjan luennoitsijoiksi kutsutaan merkittäviä taloustieteen tutkijoita. Kymmenen heistä on saanut Nobelin palkinnon luentojen pitämisen jälkeen. Kutsua luennoitsijaksi pidetään taloustieteen kentällä merkittävänä huomionosoituksena. Edelliset luennot piti Daron Acemoglu vuonna 2019.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Elli Dahl, toiminnanjohtaja, Yrjö Jahnssonin säätiö, 050 327 0831, elli.dahl@yjs.fi

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 © Kaikki oikeudet pidätetään.

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 ©
Kaikki oikeudet pidätetään.