Nuorten mielen hyvinvointia koronan aikana selvitetään YJS:n rahoittamassa tutkimuksessa

Yrjö Jahnssonin säätiö (YJS) on jakanut apurahoja taloustieteelliseen, lääketieteelliseen ja terveystaloustieteelliseen tutkimukseen lähes 1,8 miljoonaa euroa vuonna 2021. Säätiö myönsi yhteensä 128 apurahaa, stipendiä tai palkintoa.

YJS tukee nuorten erityisongelmiin liittyviä tutkimuksia. Kiira Sarasjärvelle myönnettiin 8 300 euron apuraha nuorten ja nuorten aikuisten mielen hyvinvoinnin tutkimiseen ennen koronaa ja sen aikana. Aineistoina käytetään THL:n hallinnoimia FinTerveys-tutkimuksen tuloksia, kouluterveyskyselyjä sekä muita kansallisia ja kansainvälisiä aineistoja.

YJS rahoittaa myös tutkimuksia, joissa selvitetään mm. toistuvan keskenmenon taustatekijöitä, vaihdevuosien ja hormonikorvaushoidon vaikutusta aineenvaihduntaan ja sydän ja verisuonitautisairastavuuteen, kelakorvausten pienentämisen vaikutuksia suun terveydenhuoltoon, koulutuksen vaikutusta koronarokotusten ottamiseen ja terveyskäyttäytymiseen yleensä, perheverotuksen luopumisen vaikutuksia naisten työllisyyteen ja tuloihin, luonnonvaramarkkinoita sekä kryptovaluuttoja.

Keväällä apurahoja myönnettiin taloustieteen yksiköiden nimeämille jatko-opintoja suorittaville ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille. Apurahoja myönnettiin 20 kpl, yhteensä 387 500 euroa.

Syksyn apurahojen haku oli avoin kaikille YJS:n tukemille tieteenaloille. Apurahoja myönnettiin 82 kpl, yhteensä 1 328 503 euroa. Syksyn avoimessa haussa 22 % hakijoista sai apurahan.

Yrjö Jahnssonin säätiön perusti kouluneuvos Hilma Jahnsson vuonna 1954 lahjoittamalla sille puolisoiden yhdessä keräämän omaisuuden. Apurahoja säätiö on myöntänyt historiansa aikana noin 87 miljoonaa euroa.

Kaikki apurahansaajat on julkaistu Ajankohtaista-sivulla otsikolla ”Myönnetyt apurahat”.

Lisätietoja antaa säätiön toiminnanjohtaja Elli Dahl, etunimi.sukunimi@yjs.fi.

YRJÖ JAHNSSONIN SÄÄTIÖ SR

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 © Kaikki oikeudet pidätetään.

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 ©
Kaikki oikeudet pidätetään.