Täsmälääketiede muuttaa tulevaisuudessa sydän- ja verisuonitautien hoitoa

Kuva Niko Laurila

Täsmälääketieteen avulla hoitoja voidaan räätälöidä yksilöllisesti. Sama lääke voi auttaa yhtä henkilöä mutta olla toiselle turha.

Paavo Nurmen säätiö ja Yrjö Jahnssonin säätiö järjestivät aiheesta yhdessä kansainvälisen lääketieteen symposiumin.

Symposiumin otsikkoaiheena oli Täsmälääketiede sydän- ja verisuonitautien hoidossa. Se tarkoittaa potilaan hoidon suunnittelemista yksilöllisesti käyttäen apuna tietoa potilaan tavallisista taustatekijöistä, kuten perimästä tai suoliston bakteerikannasta, tai sairauden aiheuttaneesta yhden geenin virheestä.

”Luennoitsijat olivat alojensa kansainvälistä huipputasoa ja he puhuivat menetelmistä, jotka voivat tulevaisuudessa muuttaa merkittävästi sydän- ja verisuonitautien hoitoa”, kertoo Yrjö Jahnssonin säätiön tutkimusjohtaja, dosentti Timo Hiltunen.

Symposium oli jaettu kahdeksaan osaan, joiden aiheina olivat sairauksien riskitekijät ja sukupuolierot, sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti, rytmihäiriöt, verenpainetauti, farmakogenetiikka, viimeaikaiset kehitysaskeleet ja tulevaisuudennäkymät.

Luennoissa käsiteltiin myös uusimpia hoitotekniikoita, kuten kantasoluhoitoa, verenpainetaudin laitehoitoa ja sepelvaltimotaudin geenihoitoa.

Tilaisuuden luennoitsijat ja ohjelma löytyvät linkistä:

https://precmed2022.fi/program/

Symposiumin toimikunnan jäseninä olivat Juha Sinisalo (puheenjohtaja), Katriina Aalto-Setälä, Timo Hiltunen, Kimmo Kontula, Jussi Naukkarinen, Mikko Niemi, Petri Manninen ja Elli Dahl. Symposiumin koordinaattorina toimi Sari Hahl.

Kolmipäiväinen symposium järjestettiin elokuussa Porvoossa Haikon kartanossa.

 

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 © Kaikki oikeudet pidätetään.

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 ©
Kaikki oikeudet pidätetään.