Terveys vai talous -seminaarissa terveys ja talous kytkeytyivät yhteen – katso esitysmateriaali

Kuntatalolle kokoontuivat 7.3.2023 talous-, terveys- ja sosiaalipolitiikan päättäjät ja valmistelijat sekä tutkijat kuulemaan tutkijoita ja keskustelemaan sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksesta osana kestävää julkista taloutta.

Seminaarin nimi oli ”Terveys vai talous” mutta puhujat eivät asettaneet niitä vastakkain vaan pitivät niiden yhteyttä vahvana. Selkeä tutkijoiden näkökulma myös oli, että monista seminaarin aiheista on tutkimusta vielä vähän.

Katso esitysmateriaali täällä.

Ensimmäisessä luennossa professori Markku Pekurinen luennoi sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksen perusteista. Suomen terveysmenojen BKT-osuus on alle EU:n keskitason ja keskeisiä kilpailijamaita alhaisempi. Pekurisen mukaan soten rahoituksen uusi järjestelmä on vakaampi ja ennakoivampi kuin vanha, mutta edullisuudesta on vaikea sanoa. Lopuksi hän muistutti soten päätehtävästä, joka ei ole säästää rahaa vaan hoitaa potilaat (asiakkaat) mahdollisimman hyvin.

Professori Kaisa Kotakorpi puhui sote-uudistuksen kustannuskehityksen hillinnästä ja hyvinvointialueiden rahoitusmallin kannustinvaikutuksista. Palveluiden kokoaminen saman järjestäjän vastuulle voi luoda säästöpotentiaalia osaoptimoinnin kannustimien vähentyessä ja mittakaavaetujen myötä, mutta kannustimet kustannussäästöihin ovat kuitenkin heikot mm. täyden valtiorahoituksen myötä. Kotakorven mukaan nykyistä sote-rahoitusmallia olisi syytä muokata kannustavampaan suuntaan esim. alueiden verotusoikeiden avulla.

Petri Böckerman

Seminaarissa tutkimuspäällikkö Liina-Kaisa Tynkkynen puhui sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksesta ja soten seuraavassa vaiheessa pohdittavista asioista, työelämäprofessori Martti Hetemäki sote-uudistuksen kustannuskehityksen hillinnästä ja kestävyysvajeesta, professori Petri Böckerman ja tutkimusprofessori Hennamari Mikkola Suomen työterveysjärjestelmän haasteista, professori Seppo Honkapohja ja apulaisprofessori Liisa Laine Suomen resilienssistä ja selviytymisestä Covid-19-pandemiasta.

Sanna Lehtonen, Pia Kauma ja Aki Linden

Seminaarissa oli myös poliitikkopaneeli, jossa kansanedustajat Pia Kauma ja Aki Linden keskustelivat Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtosen johdolla. Molempia kansanedustajia huolestutti perusterveydenhuollon tila, ja he pitivät tärkeänä sen kuntoon saamista.

Seminaarin järjestivät yhdessä Kuntaliitto ja Yrjö Jahnssonin säätiö.

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 © Kaikki oikeudet pidätetään.

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 ©
Kaikki oikeudet pidätetään.