Yrjö Jahnssonin säätiön vuosikertomus 2023

Toimintavuonna 2023 Yrjö Jahnssonin säätiö (YJS) jatkoi perustajansa, kouluneuvos Hilma Jahnssonin, tahdon toteuttamista. Tutkimukseen ja koulutukseen käytettiin yli 1,9 miljoonaa euroa.

”Yrjö Jahnssonin säätiö on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu taloustieteellisen tutkimuksen tukija. Tunnettuuden taustalla ovat Yrjö Jahnssonin mukaan nimetyt luentosarja ja tiedepalkinto,” kirjoittaa YJS:n hallituksen puheenjohtaja Jaakko Kiander katsauksessaan vuosikertomuksessa.

Janet Currie (keskellä) YJS:n väen ympäröimänä keväällä 2023. Kuva Sami Mannerheimo

 

Professori Janet Currie (Princeton University) kutsuttiin pitämään 22. Yrjö Jahnsson Lectures -luennot Helsinkiin toukokuussa. Luentojen aiheena oli Child Health as Human Capital, the Environment and Children’s Health”.

Kansainvälinen taloustiedepalkinto Yrjö Jahnsson Award in Economics 2023 myönnettiin jaettuna Jan De Loeckerille (KU Leuven) ja Kalina Manovalle (University College London).

Vuonna 2023 YJS myönsi apurahoja, stipendejä ja palkintoja yhteensä 127 kpl.

Vuosikertomuksessa on haastateltu kahta apurahansaajaa, Tia Korhosta ja Jaakko Meriläistä, joiden tutkimuksilla on merkitystä koko yhteiskunnalle ja rivikansalaiselle.

Tutkijatohtori Tia Korhonen. Kuva Marja Kääriäinen

Tia Korhonen tutkii naisten sydän- ja verisuonitauteja. Korhosen mukaan tutkimuksen aihe on tärkeä, sillä naisilla esiintyy sellaisia sydän- ja verisuonitautien muotoja, jotka ovat harvinaisia miehillä. Naisten tauteja on myös tutkittu vähemmän kuin miesten, joten niistä tiedetään vähemmän.

Jaakko Meriläinen tutkii nuorten medialukutaitoa. Meriläisen mukaan valeuutisista ja erilaisista misinformaatiokampanjoista on tullut arkea myös Suomessa. On tärkeää ymmärtää, miten näihin ongelmiin voidaan vastata.

Yrjö Jahnssonin säätiö on tukenut suomalaista talous-, terveystalous- ja lääketieteellistä tutkimusta sekä suomenkielisiä oppi- ja tutkimuslaitoksia vuodesta 1954 lähtien noin 90 miljoonalla eurolla. Koko historiansa aikana säätiö on myöntänyt yli 7700 apurahaa, stipendiä tai palkintoa.

Lue vuosikertomus kokonaan tästä: YJS vuosikertomus 2023

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 © Kaikki oikeudet pidätetään.

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 ©
Kaikki oikeudet pidätetään.