Yrjö Jahnssonin säätiöltä tieteelle lähes 1,8 miljoonaa euroa

Yrjö Jahnssonin säätiö on tukenut taloustieteellistä, lääketieteellistä ja terveystaloustieteellistä tutkimusta lähes 1,8 miljoonalla eurolla vuonna 2017.

Apurahoja ja stipendejä vuonna 2017 on myönnetty yhteensä 102. Suurin osa säätiön apurahoista kohdistuu kotimaisiin ja ulkomaisiin tohtoriopintoihin. Tukea myönnettiin myös tutkijavierailuihin, seminaarien järjestämiseen ja tutkimushankkeisiin.

Tuesta yli 70 % kohdistuu taloustieteeseen ja 24 % lääketieteeseen. Lisäksi tukea on myönnetty muihin kohteisiin kuten esim. Jahnssonin pariskunnan perustamille kouluille ja niiden oppilaille. Apurahahakemuksia säätiö sai 491 kpl, yhteensä 9,7 miljoonaa euroa. Syksyn avoimessa haussa 9,8 % hakijoista sai apurahan.

Säätiön suurin apuraha, 73 000 euroa, myönnettiin Topi Miettisen (PhD) johtamalle käyttäytymistaloustieteelliselle hankkeelle, jossa selvitetään päätöksentekoon liittyvää sosiaalista vertailua ja riskikäyttäytymistä.

Terveystaloustieteen apuraha, 44 000 euroa, myönnettiin Maarit Olkkolalle (VTM) tutkimusvierailuun amerikkalaiseen huippuyliopistoon. Apurahasta 11 000 euroa on Terveystaloustieteen Seuran nimikkoapurahaa.

Lääketieteessä säätiö tukee erityisesti elintapojen ja ympäristön terveysvaikutuksia selvittäviä hankkeita. Martin Täubelille (FT) myönnettiin 20 000 euron apuraha tutkimukseen, jossa tutkitaan maatilan mikrobiston siirtämistä koteihin terveellisen sisäilman edistämiseksi.

Apurahojen lisäksi Yrjö Jahnssonin säätiö on antanut lahjoitukset Helsingin yliopistolle, Aalto-yliopistolle ja Ilkka Hanskin rahastolle ja jakanut kansainvälisen taloustiedepalkinnon Yrjö Jahnsson Awardin Michele Tertiltille ja Ran Spieglerille.

Yrjö Jahnssonin säätiön perusti kouluneuvos Hilma Jahnsson vuonna 1954 lahjoittamalla sille puolisoiden yhdessä keräämän omaisuuden. Apurahoja säätiö on myöntänyt historiansa aikana yli 77 miljoonaa euroa.

Kaikki apurahansaajat on lueteltu säätiön kotisivuilla.

 

Lisätietoja:

Elli Dahl
Toiminnanjohtaja
etunimi.sukunimi@yjs.fi

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 © Kaikki oikeudet pidätetään.

Yrjö Jahnssonin säätiö sr 2024 ©
Kaikki oikeudet pidätetään.